Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan (HYY) opiskelija-asuntojen vuokraus

Kamppi, Helsinki; Domus Academica, Leppäsuonkatu 9

Helsingin keskustassa Kampissa sijaitseva Domus Academica on tarjonnut opiskelija-asuntoja Helsingin keskustassa jo vuodesta 1947 asti. Keskustasijainti takaa sen, että kaikki palvelut ovat kävelyetäisyydellä ja liikenneyhteydet ovat erinomaiset. Kiinteistössä on monipuoliset asuin- ja opiskelijapalvelut. Domus Academicassa on myös Helsingin yliopiston ylioppilaskunnan erilaisia harrastus- ja etujärjestöjen tiloja.
 

Huoneistotyypit:
Yksiö
Solu, 2 asukasta
Perhehuoneisto

Huoneet ovat kalustamattomia
 

Hakaniemi, Hakaniemenkatu 3 A 14

Huoneisto
2 h, kk, kh

 

Minkälaista asuntoa voin hakea?

  • Yksin asuvat – soluasunnot erikseen miehille ja naisille, yksiöt
  • Pariskunnat – perheasunnot
  • Lapsiperheet - perheasunnot
  • Opiskelevat kaverukset – kaverusasunnot / soluasunnot

Asukasvalinnan perusteet

Opiskelija-asuntoa voivat hakea Helsingin yliopistossa päätoimisesti perustutkintoa suorittavat opiskelijat.  Opintojen eteneminen tarkistetaan vuokrasopimuksen solmimisen yhteydessä, sitä uusittaessa sekä asumisoikeudentarkistuksessa tai normaalin asioinnin yhteydessä. Huom! Lemmikkieläinten pito on asunnoissa kielletty.

Asumisaika

HYYn opiskelija-asunnoissa on asumisajanrajoite enintään viisi vuotta, mikä ilmoitetaan vuokrasopimuksessa.

Perustelluissa poikkeustapauksissa voidaan asukkaan kanssa sopia määräaikaisesta, enintään kuuden kuukauden jatkoajasta mikäli vuokralaisen opinnot päättyvät jatkosopimuksen aikana.

Näin haet asuntoa

Jätä hakemuksesi netissä täyttämällä asuntohakemus.

ASUNTOHAKEMUKSEN VOIT TÄYTTÄÄ TÄSTÄ

Asuntoa voit hakea heti, kun opiskelupaikkasi on varmistunut, kuitenkin aikaisintaan neljä kuukautta ennen asunnontarvetta. Hakijalla voi olla voimassa yksi hakemus kullekin eri asuntotyypille (yksin, perhe, kaverukset).

Hakemus on voimassa kolme kuukautta.

Hakemuksen uusit helposti nettisivuillamme.

Otamme sinuun yhteyttä, kun sopiva asunto vapautuu. Tiedämme kuitenkin vapautuvista asunnoista vain noin kuukautta ennen, joten saatat saada tarjouksen vasta hyvinkin lähellä asunnon vapautumisajankohtaa. Lähetämme sinulle asuntovarauksen sähköpostitse. Viestissä on ohjeet asunnon vahvistamiseen.

Jos haluat vuokrata sinulle varatun asunnon, toimi seuraavasti:

1) Maksa asunnon vakuusmaksu. Vakuusmaksu on soluhuoneesta 260 € ja yksiöstä, pienkaksiosta, kaveri- sekä perheasunnosta 500 €. Käytettäessä vakuutena sosiaaliviraston maksua, on vuokralaisen toimitettava kuitti, josta käy ilmi sosiaaliviraston suoritus vakuusrahan maksamisesta vakuusmaksutilille.

2) Allekirjoita saamasi vuokrasopimus. Perhe- ja kaverisopimukseen tarvitsemme kaikkien vuokralaisten allekirjoituksen. Lähetä kopio vakuusmaksukuitista, opiskelutodistus (alle 3 kk vanha) sekä allekirjoitettu vuokrasopimus palautuskuoressa (tai osoite: Ovenia Oy, Asuntovuokraus Ratamestarinkatu 7 B, 00520 Helsinki. Emme vahvista sopimusta ennenkuin kaikki tarvittavat liitteet on toimitettu.

3) Kun Ovenia on tarkistanut ja hyväksynyt lähettämäsi asiakirjat, saat sähköpostiisi vuokrasopimuksen vahvistuskirjeen. Kun vuokrasopimus on vahvistettu, sitoo sopimus molempia osapuolia.

Jos emme saa sinulta ilmoitusta asuntovarauksessa mainittuun määräaikaan mennessä, poistamme hakemuksesi. Tarjotusta asunnosta voit kieltäytyä perustellusta syystä yhden kerran. Toisen kieltäytymisen jälkeen hakemuksesi poistetaan.

Mikäli et halua vuokrata sinulle varattua asuntoa, tee asuntovarauksen peruutus asuntovarausilmoitukseemme vastaamalla.  

Olet oikeutettu saamaan asunnon ja sen avaimen hallintaan vuokra-ajan alkaessa. Jos vuokra-aika alkaa viikonloppuna tai arkipyhänä, asunnon ja avainten hallintaoikeus alkaa seuraavana arkipäivänä.

Voit noutaa avaimen ISS Palvelut Oy:n Mikonkatu 17 A, 00100 Helsinki –toimipisteestä. Muista ottaa avainten hakua varten mukaasi allekirjoitettu vuokrasopimus sekä kuvallinen henkilöllisyystodistuksesi.

Vuokralainen ei voi luovuttaa avainta huoneiston seuraavalle vuokralaiselle.

HUOM! Alivuokraus on kielletty ilman vuokranantajan lupaa. Vuokrasopimus on henkilökohtainen eikä vuokrasopimusta saa siirtää toiselle henkilölle. Väärinkäytös johtaa vuokrasopimuksen purkuun.

Vuokranmaksu

Noudata eräpäivää! Maksa viimeistään kuun 6. päivä

Vuokra maksetaan aina kuukauden 6. päivään mennessä. HYYn opiskelija-asunnoissa asuvat vuokralaiset maksavat vuokransa tilille FI75 1573 3000 0369 12.
Vuokranmaksun eräpäivää ei voi siirtää missään tilanteessa.

Käytä viitenumeroa

Käytä maksaessasi aina oikeaa viitettä, sillä se nopeuttaa maksun käsittelyä ja ehkäisee virheitä. Viitenumero on joka kuukausi sama. Käyttämällä oikeaa viitenumeroa voit maksaa useamman kuukauden vuokran kerralla tai maksaa vuokran eri tileiltä. Tarkista, että maksamasi summa ja käyttämäsi tilinumero ovat oikein. Säilytä maksukuitit/tiliotteesi tositteena maksetusta vuokrasta.

Vuokranmaksun viivästyminen

Mikäli vuokranmaksu viivästyy, lähetetään vuokralaiselle muistutuslasku, joka kasvattaa vuokravelkaa perintäkulun verran (5 €/kk). Rästiin jääneet vuokrat voivat johtaa asunnon hallintaoikeuden ja luottotietojen menettämiseen.

Vuokranmaksun laiminlyönti muistutuslaskun jälkeen käynnistää perintätoimenpiteet. Luottotietomerkinnöistä voi tulevaisuudessa olla vakavaa haittaa, joten vuokra kannattaa maksaa aina viimeistään eräpäivänä! Perintää hoitaa ulkoistettu perintätoimisto Lindorff Oy.

Vuokraperusteet

Perhe/kaveriasunnoisaa vuokralaiset vastaavat vuokran maksamisesta yhteisvastuullisesti. Yhteisvastuullisuus on voimassa siinäkin tapauksessa, että toinen muuttaa asunnosta pois eikä irtisanomista ole tehty. Jos jäät yksin asumaan perhe/kaveriasuntoon, vastaat tällöin koko huoneiston vuokrasta.

Yhteisvastuullinen vuokrasopimus tarkoittaa sitä, että kaikki vuokralaiset vastaavat vuokravelvoitteen hoitamisesta. Mikäli vuokrat jäävät maksamatta, siirtyvät kaikki vuokralaiset perintätoimiston asiakkaiksi ja veloista aiheutuneet korko- ja muut kulut ovat kaikkien vastuulla.

Vuokran tarkistus

Vuokran määrä sidotaan indeksiin. Vuokraa voidaan korottaa myös markkinaperusteisesti siitä lain mukaisesti etukäteen ilmoittamalla.

Irtisanominen

Vuokrasopimuksen irtisanominen on tehtävä aina kirjallisesti joko täyttämällä irtisanomislomake netissä tai kirjeellä. Irtisanomisilmoitusta ei voi tehdä sähköpostilla tai puhelimitse.

Helpoiten teet irtisanomisen verkkosivujen kautta.

Asunnon irtisanominen


Saat lomakkeen täyttämisestä kuittausilmoituksen näytöllesi.

Mikäli asut kaveri- tai perheasunnossa ja olette kaikki muuttamassa pois asunnosta, tulee kaikkien asukkaiden täyttää irtisanomisilmoitus.

Kun olet irtisanonut asuntosi, saat postitse vahvistuksen tehdystä irtisanomisesta. Jos et saa vahvistusta noin viiden arkivuorokauden kuluessa irtisanomisilmoituksen jättämisestä, ota yhteyttä Ovenian opiskelija-asuntovuokraukseen.

Irtisanomisaika

Irtisanomisaika on aina yksi kalenterikuukausi. Irtisanomisaika lasketaan sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana irtisanominen on tehty. Irtisanoessaan asuntonsa vuokralainen antaa vuokranantajalle luvan asunnon huoneiston poismuuttotarkastuksen suorittamiseen.

Kotivakuutus

Ota kotivakuutus kotisi turvaksi sillä irtamistosi ei kuulu kiinteistön vakuutuksen piiriin

Vahinkojen varalta suositellaan, että jokainen asukas ottaa kotivakuutuksen. Jos yläkerran asunnossa vaikka sattuisi vesivahinko ja irtainta omaisuuttasi vahingoittuu, niin oma kotivakuutuksesi on ainoa turva minimoida vahinkoa. Kotivakuutus on paras turva myös varkauden, vesivahingon tai tulipalon sattuessa.

Ota yhteyttä!