Kiinteistörahastojen pohjoismaiden mestari vaatii tinkimätöntä laatua

Kiinteistörahastojen pohjoismaiden mestari vaatii tinkimätöntä laatua – NIAM ja Ovenia tehneet yhteistyötä jo vuosia

Pohjoismaissa, Baltian maissa ja Pohjois-Euroopassa toimiva NIAM on alueen johtava kiinteistösijoitusrahasto ja tunnettu laatumaineestaan. Suomessa sen avainkumppanina toimii Ovenia.

Niamin suljetuissa rahastoissa kohteita hankitaan ja pidetään sijoittajasopimusten mukaan yleensä kahdeksan vuotta. Sijoittajat saavat tuottonsa kiinteistöjen myynnin lisäksi niiden vuokratuotoista.

Kiinteistöalan syklejä kukaan ei voi ennustaa, mutta sijoittajan kannalta turvallisuutta lisäävät muun muassa Niamin sijoitusten jakaantuminen useaan maahan ja eri kiinteistötyyppeihin sekä vuokralaisten korkea tyytyväisyys, Niamin Suomen-toimintaa johtava maajohtaja, Senior Director Pekka Salakka kertoo.

Niamin sijoittajat tulevat ympäri maailmaa – mukana on ammattilaisia USA:sta, Kaukoidästä sekä Euroopasta.

– Niamilla on hyvä ”track record”, mutta silti meidän on joka päivä varmalla toiminnalla osoitettava, että sijoittajien tuotot pysyvät houkuttelevalla tasolla vuodesta toiseen. Se on meidän ammattitaitoamme, Pekka Salakka arvioi.
– Laadun vaatimus ohjaa kaikkea toimintaamme. Laatujärjestelmällämme on sekä ISO 9001- että ISO 14001 -sertifioinnit, hän painottaa.

Hyvin pidetyt talot tiedetään

Rima on korkealla myös kumppaneille. Kiinteistömanageri Ovenian roolissa korostuu Niamin organisaation työn tukeminen muun muassa täsmällisellä raportoinnilla. Talot on pidettävä haluttuina, jotta vuokratuotot pysyvät tavoitteiden mukaisina. Kohteiden sijainti ympäri maata Helsingistä Lappiin ei helpota haastetta.

– Ovenialla on paukkuja ja kykyjä tuottaa tarvitsemamme palvelut. Kun vuokralaiset ovat tyytyväisiä, kohteiden maine kasvaa ja eteenpäin myynti onnistuu aikanaan, Pekka Salakka lausuu nasevasti.

– Tuotamme Niamille laajaa valikoimaa palveluita, joka sisältää muun muassa vuokrausta, taloushallintoa, teknistä ylläpitoa, energiaohjelman ja laajan raportoinnin, Ovenian rahastoasiakkaista vastaava johtaja Tommi Eriksson kertoo.

– Olemme pitkäjänteisesti rakentaneet rahastoasiakkaisiin erikoistuvaa osamista ja kasvaneet siinä Suomen suurimmaksi palveluntuottajaksi. Toimimme valtakunnallisesti ja tarjoamme kaikki rahastojen hallinnointiin liittyvät palvelut rahastoille ja päämiehille muun muassa Saksaan, Tanskaan ja Ruotsiin. Yhteistyö on ollut pitkäaikaista ja mitattu asiakastyytyväisyys viime vuosina korkealla tasolla, Ovenia Oy:n toimitusjohtaja Mika Valtonen kertoo.

Päätöksenteko lähellä asiakasta

Sijoittajia vakuuttaa myös Niamin maakohtainen itsenäisyys. Päätöksenteon halutaan olevan lähellä kohteita ja niiden käyttäjiä.

– Tapaan itse suurimmat vuokralaiset, toimin heille omistajan kasvoina. Suomea koskeva päätöksenteko tehdään täällä, Postitalon kahdeksannessa kerroksessa. Tätä mielikuvaa haluamme vahvistaa myös kiinteistöihin liittyvillä palveluilla, Pekka Salakka vahvistaa.

Pitkään alalla toiminut Salakka arvioi Niamin ja kumppanien yhteistyön etuja myös kokemuksen tuomalla kypsällä näkemyksellä:

– Hyvin pidettyjen talojen omistajat ja managerit tiedetään, ja yhteistyö esimerkiksi kiinteistömanagerin kanssa voi jatkua kohteen myynnin jälkeenkin. Toinen hyöty, jonka arvoa haluan erityisesti korostaa, on jatkuva oppiminen. Sitä kertyy aina pitkässä yhteistyössä.