Sosiaalisen median käytön räjähdysmäinen kasvu on ainoa suuri muutos. Se on antanut murtovarkaille uuden lähteen sopivien kohteiden löytämiseksi

Juhannuksen aikana liikkuvat myös murtomiehet. Kun asukkaat suuntaavat mökeille ja matkoille juhannuksen viettoon, tyhjentyneet taajamat tarjoavat murtovarkaille otollisen mahdollisuuden tehdä rauhassa asuntomurtoja kenenkään häiritsemättä. Arvioiden mukaan koko kesän kaikista asuntomurroista vähintään kolmannes tehdään juhannus-viikonlopun aikana. Syy on selvä. Perinteisesti juhannukseksi suunnataan pois kotoa. Kuka mökille, kuka vesille, kuka mihinkin nauttimaan auringosta ja grilliruuasta. Ovenia Isännöinnin Etelä-Suomen johtaja Anssi Aittasalmi muistuttaa, että varotoimenpiteet ovat usein perin helppoja.

- Kutsumattomat vieraat omassa kodissa ei tunnu mukavalta, vaikka suuria rikkauksia ei vorojen saaliksi olisikaan jäänyt, siksi kannattaa käyttää muutama hetki ennen lähtöä ennaltaehkäisevään työhön, sanoo Aittasalmi.

Anssi Aittasalmella on yli 30 vuoden kokemus isännöinnistä. Paljon on muuttunut, mutta hän tietää, että keinot asuntomurtojen estoon, ovat säilyneet pääosin entisellään.
- Sosiaalisen median käytön räjähdysmäinen kasvu on ainoa suuri muutos. Se on antanut murtovarkaille uuden lähteen sopivien kohteiden löytämiseksi, Aittasalmi muistuttaa.
Saatavilla olevat hälytysjärjestelmät ovat hyödyllisiä ja nykyään usein myös kohtuuhintaisia, mutta jos niitä ei ole käytettävissä, ei kannata olla tekemättä mitään.

 

Ammatti-isännöitsijän 5 turvallisuusvinkkiä

Ovenia isännöinnin Etelä-Suomen johtaja Anssi Aittasalmi antaa asunnon turvaamiseksi 5 vinkkiä, joiden avulla todennäköisyys joutua murron kohteeksi laskee jo selvästi:

1.Lukitse ovet. Muista käyttää ulko-oven takalukitusominaisuutta.
2.Sulje ikkunat. Vähänkin raollaan oleva ikkuna on aina erityinen mahdollisuus murtovarkaalle.
3.Pidä asunto asutun näköisenä – pyydä naapuria tyhjentämään postilaatikko ja jätä vaikkapa kumisaappaat terassille ulko-oven viereen huolimattomasti heitettynä.
4.Varovaisuutta sosiaalisessa mediassa. Nykysillä hakuominaisuuksilla varkaat löytävät yllättävän helposti viestit, joissa hehkutetaan lomasuunnitelmia ja samalla tyhjää kotia.
5.Valokuvaa omaisuus. Jos vahinko kuitenkin käy, varaudu siihen valokuvaamalla kallein omaisuutesi. Se helpottaa merkittävästi murron tutkintaa ja keskusteluja vakuutusyhtiön kanssa.


Lähde: Ovenia Isännöinti Oy:n ohjeistus