Kauppakeskus Seppä
Kauppakeskus Seppä on saavuttanut korkeimman eli platinatason LEED-ympäristösertifikaatin.

Kauppakeskus Sepän suunnittelussa ja rakentamisessa energiatehokkuuteen on kiinnitetty erityistä huomiota. Seppä saavutti maksimipisteet sekä innovatiivisen suunnittelun, että energiatehokkuuden osalta. Ympäristösertifioinnin avulla varmennetaan rakennuksen energiatehokkuus, ympäristövaikutukset sekä terveelliset sisäolosuhteet käyttäjille. Sepän suunnittelussa nämä seikat on huomioitu muun muassa vettä säästäviä vesikalusteita valikoimalla sekä ihmismäärän ja lämpötilojen mukaan säätyvän ilmanvaihdon avulla.

LEED-ympäristösertifiointijärjestelmä on U.S. Green Building Councilin (USGBC) kehittämä ja ylläpitämä rakennusten suunnittelun, rakentamisen, käytön ja ylläpidon luokitusmenetelmä. LEED on arvostetuin ja kansainvälisesti laajimmin käytössä oleva rakennusten ympäristösertifiointijärjestelmä.

”Saavuttamamme LEED-sertifikaatti korostaa hyvää työtä koskien ympäristöasioiden hoitoa koko Sepän rakennusprojektin ajan. Sepän suunnittelu ja rakentaminen on toteutettu näin ollen kestävän kehityksen periaatteiden mukaisesti. Päivittäisillä valinnoillamme pystymme vaikuttamaan ympäristökuormitukseen ja energiatehokkuuteen. Haluamme olla paikallisia suunnannäyttäjiä matkalla kohti parempaa tulevaisuutta”, korostaa kauppakeskuspäällikkö Mikko Seppälä.

Keski-Suomen suurin aurinkovoimala otettu käyttöön

Keski-Suomen suurin aurinkovoimala on otettu käyttöön. Kauppakeskus Sepän katolle asennettiin loppuvuoden 2017 aikana yhteensä 1 670 kappaletta aurinkopaneeleja. Aurinkovoimalan pinta-ala on yhteensä 6 000 neliötä, mikä tekee siitä Keski-Suomen suurimman, mutta myös valtakunnallisella tasolla merkittävän aurinkovoimalan.

Toimituksen ja asentamisen LähiTapiolan omistamaan kauppakeskus Seppään hoiti Jyväskylän Energian Hohka. Aurinkopaneelit muuntavat auringosta tulevan säteilyn sähköksi. Paneeli muodostuu useista yhteen kytketyistä kennoista. Aurinkosähkö on yksi ympäristölle vähiten kuormitusta aiheuttavista energiantuottomuodoista.

Aurinkovoimala on mitoitettu mahdollisimman suureksi, jotta kaikki sen tuottama sähkö voidaan kuluttaa kiinteistössä. Kiinteistön jäähdytykseen, ilmanvaihtoon ja valaistukseen käytettävä sähkö saadaan osittain aurinkovoimalasta. Näiden lisäksi sähköä hyödynnetään 18 sähköautopaikkaan, jotka sijaitsevat Sepän lämmitetyssä ja ilmaisessa pysäköintihallissa. Aurinkovoimalan tuotanto tullaan esittämään kauppakeskuksen kävijöille. Aurinkoenergiaa hyödynnetään myös passiivisesti, sillä Seppä on yksi Suomen moderneimmista ja valoisimmista kauppakeskuksista suuren luonnonvalon määrän myötä.

”LähiTapiolalle on ollut projektin alusta lähtien arvojensa mukaista olla mukana merkittävässä paikallisessa hankkeessa. Olemme Sepässä halunneet olla edelläkävijöitä uusiutuvan energian käyttöönotossa. Aurinkovoimalan huipputeho on 400 kilowattia, mikä on 100 kertaa suurempi kuin keskimääräisen omakotitalon aurinkosähköjärjestelmän teho. Ekologisuus on kauppakeskus Sepän yksi tärkeimmistä arvoista, mikä näkyy aurinkovoimalan lisäksi energia- ja materiaalivalinnoissamme. Sepästä löytyy muun muassa Jyväskylän kauppakeskusten laajin pyöräparkki, jossa on tilaa 110 pyörälle”, kertoo kauppakeskuspäällikkö Mikko Seppälä.

Kuva: Kuvatoimisto Kuvio