Kauppakeskus Selloon toteutetussa ainutlaatuisessa älykäs energiajärjestelmä -hankkeessa kiinteistö toimii aktiivisesti energiamarkkinoilla joustamalla kulutuksessaan markkinoiden tarpeen mukaisesti.

Kiinteistö tekee automaation ansiosta päätöksiä energian ostamisesta, varastoinnista ja varastojen purusta. Kiinteistö liittyy virtuaalivoimalaitokseen, jossa kiinteistöstä tulee varavoimalaitokseen verrattava toimija. Ratkaisu on kehitetty ja suunniteltu Suomessa.

Kauppakeskuksen olemassa olevalle talotekniikalle mahdollistetaan uusi ansaintamalli ja samalla valmistuu Pohjois-Euroopan suurin kiinteistöön sulautettu sähkövarasto teholtaan 2 MW ja kapasiteetiltaan 2,1 MWh. Akusto mahdollistaa energian varastoinnin ja energian älykkään käytön. Kauppakeskus Sello osallistuu ensimmäisenä merkittävänä kiinteistökokonaisuutena Fingridin tarjoamille Suomen reservimarkkinoille. Yleistyessään ratkaisu tuo suomalaiselle yhteiskunnalle mittavat säästöt vähentämällä tarvetta investoida varavoimalaitoksiin. Samalla se auttaa Suomen sähköverkkoa kehittymään ja varmistamaan energiantuotannon omavaraisuuden.

- Kauppakeskukseen asennetun 750 kWp aurinkoenergiajärjestelmän tuottama energia käytetään täysimääräisesti kauppakeskuksessa. Jos aurinkoenergiaa tuotetaan enemmän kuin kulutetaan, varastoidaan energia akkuihin. Osaksi järjestelmää tulee myös 24 kpl sähköautojen latauspaikkoja. Ladattavat autot liitetään osaksi kiinteistöä. Hanke on nyt käyttöönottovaiheessa ja valmistuu kokonaisuudessaan vuoden loppuun mennessä, kertoo Anssi Laaksonen Siemensiltä.

- Sello on ollut aina vastuullinen toimija. Toiminnassamme on huomioitu alusta lähtien ympäristöystävälliset ratkaisut. Tämä edistyksellinen hanke näyttää suuntaa, miten kauppakeskukset voivat olla mukana ilmastotalkoissa ja tehdä työtä ympäristön ja samalla koko yhteiskunnan hyväksi. Hankkeen ratkaisuissa huomioidaan myös asiakasviihtyisyys ja vuokralaisten hyvät toimintaedellytykset kauppakeskuksessa, sanoo toimitusjohtaja Matti Karlsson kauppakeskus Sellosta.

Siemensin ja Sellon yhteistyö alkoi jo vuonna 2003 kauppakeskusta rakennettaessa, kun Siemens toimitti Selloon rakennusautomaatiojärjestelmän. Yhteistyö on jatkunut siitä asti ja kauppakeskuksen energia- ja kustannustehokkuutta sekä olosuhteita kehitetään jatkuvasti. Vuonna 2011 Sellolle myönnettiin EU:n Energy Service Award –palkinto. Vuonna 2015 Sello sai ensimmäisenä kauppakeskuksena Euroopassa toiminnanaikaisen platinatason LEED-ympäristöluokituksen. Sellossa tieto ohjaa älykästä tekemistä.